ΑΓΓΛΙΚΑ - Ξένες Γλώσσες Ωραιόκαστρο - Language Corner Oraiokastro - Xenes Glosses Oraiokastro - Αγγλικά Γερμανικά Ωραιόκαστρο
15580
page,page-id-15580,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

ΑΓΓΛΙΚΑ

Η αγγλική γλώσσα, η οποία μερικές φορές χαρακτηρίζεται ως η πρώτη παγκόσμια, κατέχει κυρίαρχη θέση ως η βασική γλώσσα στους τομείς των επικοινωνιών, της επιστήμης, των επιχειρήσεων, της πολιτικής και της διπλωματίας, της ψυχαγωγίας, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, του διαδικτύου κτλ. Αποτελεί μία από τις συνολικά έξι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ, μία από τις 23 επίσημες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου κατέχει τη δεύτερη θέση ως μητρική γλώσσα και την πρώτη ως ξένη γλώσσα με ποσοστό πάνω από 50%, τη μοναδική επίσημη της Κοινοπολιτείας των Εθνών, ενώ χρησιμοποιείται και σε πολλούς ακόμη διεθνείς οργανισμούς.

Η γνώση της αγγλικής έχει καταστεί απαραίτητη σε ένα ευρύ εργασιακό φάσμα, ενώ σε πολλές χώρες, στις οποίες δεν αποτελεί επίσημη γλώσσα, είναι απαραίτητη ως προσόν για την εξεύρεση εργασίας, με αποτέλεσμα πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλον τον κόσμο να τη μιλούν, τουλάχιστον στο βασικό της επίπεδο.

 

 

 

Τι ισχύει για τα πτυχία Αγγλικών; Λήγουν ή όχι;

Ποιο πτυχίο είναι το καλύτερο για μένα; Πόσο καιρό πρέπει να προετοιμαστώ για να δώσω εξετάσεις;

Ο γιος μου θα δώσει το Michigan, ο φίλος του το ESB, η ανιψιά μου το Cambridge και το TOEIC. Έχουν διαφορά;  Τi αναγνώριση θα έχει το κάθε πτυχίο σε Ελλάδα και Εξωτερικό;

Λήγουν τα πτυχία;  Αυτές είναι μερικές από τις απορίες που απασχολούν γονείς και μαθητές κάθε χρόνο. Το τελευταίο διάστημα όσοι μαθαίνουν ξένες γλώσσες, ακούν πολύ συχνά φήμες ότι τα πιστοποιητικά επιπέδου Γ2 (proficiency) ή Β2 (Lower) δεν ισχύουν μετά από 2 ή 5 χρόνια και ότι πρέπει να ξαναδώσεις εξετάσεις για να το ανανεώσεις. Ισχύει τελικά αυτό;

Πόσα και ποια είναι τα πτυχία Αγγλικών στην Ελλάδα;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλοί φορείς που παρέχουν πιστοποιητικά γλωσσομάθειας. Τα πτυχία Αγγλικών διακρίνονται ως προς το επίπεδο ικανότητας στη γλώσσα και ως προς το φορέα που διενεργεί τις εξετάσεις. Οι εξετάσεις για το κάθε ένα διαφέρουν ανάλογα με τα κριτήρια του κάθε φορέα. Η αναγνώριση τους όμως στην Ελλάδα δε διαφέρει, δηλαδή είτε έχεις το Cambridge, είτε το Michigan , είτε το ESB ή το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας κλπ το ελληνικό κράτος και ο ΑΣΕΠ τα αναγνωρίζει όλα το ίδιο.

 

Μια ενδεικτική λίστα με μερικούς από τους πολλούς αναγνωρισμένους φορείς στην Ελλάδα είναι η εξής :

1.  Το Cambridge αποτελεί τμήμα του αγγλικού πανεπιστημίου του Cambridge. Διεξάγει εξετάσεις γλωσσομάθειας στην Ελλάδα από το 1948 και διαθέτει μια ευρεία γκάμα πιστοποιητικών

  • Key English Test (KET)
  • Preliminary English Test (PET)
  • PET for Schools
  • First Certificate in English (FCE)
  • Certificate in Advanced English (CAE)
  • Certificate of Proficiency in English (CPE)
  • International English Language Testing System (IELTS)
  • Business Language Testing Service (BULATS)

2. Οι εξετάσεις του Ινστιτούτου Αγγλικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου του Michigan που είναι τα πτυχία Certificate of Competency in English (ECCE) και Certificate of Proficiency in English (ECPE).

3.  Το TOEIC είναι ένα τεστ πολλαπλών επιλογών που υπολογίζει με ακρίβεια το επίπεδο γλωσσικής επίδοσης υποψηφίων των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι η Αγγλική. Η βαθμολογία που λαμβάνει ο υποψήφιος δηλώνει πόσο καλά μπορεί να επικοινωνεί με άλλα άτομα στο καθημερινό εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.

4.  Η ESB – Europalso διεξάγει εξετάσεις αναγνωρισμένες από τον ΑΣΕΠ και προτεινόμενες από το UCAS στα επίπεδα Β1 έως Γ2.

Τι σημαίνουν όμως οι χαρακτηρισμοί (Β2,C1,C2) που βλέπουμε δίπλα στις ονομασίες των πτυχίων ξένων γλωσσών;

Οι χαρακτηρισμοί αυτοί, που εμφανίζονται δίπλα στην ονομασία ενός πτυχίου ξένης γλώσσας, δείχνουν το επίπεδο στο οποίο αντιστοιχεί το πτυχίο αυτό σύμφωνα με το το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEFR). Το επίπεδο ικανότητας στη γλώσσα έχει θεσμοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης στον τομέα των Γλωσσών (CEFR), όπου αναγράφονται 6 επίπεδα γνώσης μιας γλώσσας:

Α1 = Στοιχειώδης Γνώση,

Α2 = Βασική Γνώση,

Β1 = Μέτρια Γνώση,

Β2 = Καλή Γνώση ,

Γ1 (C1)= Πολύ Καλή Γνώση

Γ2 (C2 ) = Άριστη γνώση

 

Παγκοσμίως , αλλά και στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται φορείς διενέργειας εξετάσεων όλων των παραπάνω επιπέδων, πανεπιστημιακοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα τα πτυχία αξιολογούνται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και καταρτίζεται μια λίστα με τα πτυχία που γίνονται δεκτά Πανελλαδικά σε όλους τους τομείς.

 

Έχουν τα πτυχία Αγγλικών ημερομηνία λήξης;

Οι φορείς γλωσσομάθειας (πχ. Cambridge ή Michigan) στο πιστοποιητικό που δίνουν δεν αναφέρουν πουθενά ημερομηνία λήξης. Μόνο ημερομηνία απόκτησης του πιστοποιητικού. Στην Ελλάδα θεωρείται δεδομένο ότι το πτυχίο από την στιγμή που τα αποκτάς και αναφέρεται στο αντίστοιχο ΦΕΚ για τον ΑΣΕΠ, έχει απεριόριστη χρονική ισχύ, για πάντα. Άρα δεν λήγουν!

Στο εξωτερικό όμως δεν ισχύουν τα ίδια. Κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού θέτει τα δικά του κριτήρια για την αποδοχή ή όχι μιας πιστοποίησης Αγγλικών. Όσο λιγότερος ο χρόνος από τότε που αποκτήθηκε, και όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο του πτυχίου, τόσο περισσότερες και οι πιθανότητες να γίνει αποδεκτό από τα ιδρύματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στο εκπαιδευτικό ίδρυμα της επιλογής τους για αναλυτικές πληροφορίες καθώς το κάθε ίδρυμα λειτουργεί και πράττει με τον δικό του τρόπο.

Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στο ανάλογο ερώτημα για το Κρατικό Πτυχίο Γλωσσομάθειας:

Το ΚΠΓ – όπως και πολλά άλλα πιστοποιητικά στη χώρα μας – έχει απεριόριστη χρονική ισχύ για το δημόσιο τομέα, σύμφωνα, τουλάχιστον, με την ισχύουσα νομοθεσία.

Στον ιδιωτικό τομέα είναι εξίσου ισχυρό – αν όχι περισσότερο – με άλλα πιστοποιητικά. Μετά την παρέλευση, όμως σημαντικού χρόνου από τη λήψη όλων ανεξαιρέτως των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, είναι λογικό ο ενδιαφερόμενος φορέας π.χ. ένας εργοδότης να επιθυμεί εκ νέου έλεγχο της γλωσσομάθειας με μια συνέντευξη ή κάποιον άλλο τρόπο, αφού το κάθε πιστοποιητικό πιστοποιεί τη γλωσσομάθεια μια δεδομένη στιγμή, γεγονός που σημαίνει ότι μετά την παρέλευση πολλών ετών κατά τη διάρκεια των οποίων όλοι οι κάτοχοι δεν χρησιμοποιούν συχνά την ξένη γλώσσα στην καθημερινότητά τους να μην έχουν την ίδια ικανότητα χρήσης της.

Πάντως υπάρχουν 2 πιστοποιητικά που έχουν συγκεκριμένο χρόνο ισχύς.

Το IELTS και το TOEFL. Ισχύουν για 2 χρόνια.  Είναι πιστοποιητικά με διαφορετική φιλοσοφία. Δεν έχουν κάποιο ποσοστό που πρέπει ο εξεταζόμενος να πετύχει για να πάρει το πιστοποιητικό αλλά τον αξιολογούν και του δίνουν βαθμό ανάλογα με το πόσο καλά τα πήγε. Συνήθως τα ζητάνε Πανεπιστήμια του εξωτερικού για προ-πτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα.

 

Το Language Corner δημιουργεί άρτια προετοιμασμένους μαθητές, όλων των ηλικιών, έτοιμους να ανταποκριθούν στον μαγικό κόσμο της ξένης γλώσσας, που δεν θα είναι πια καθόλου ξένη γι’ αυτούς.

Έλα στο φροντιστήριο μας και πέτυχε τους στόχους σου με επιτυχία. Κάθε μαθητής και μαθήτριά μας είναι ξεχωριστοί. Έλα να προσαρμόσουμε μαζί τόσο το πρόγραμμα των μαθημάτων όσο και την ύλη τους σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες και απαιτήσεις με τη καθοδήγηση των άρτια εκπαιδευμένων καθηγητών μας. Με ευελιξία και δυνατότητα μαθημάτων τις ώρες που εσύ μπορείς.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες και όποιες πληροφορίες θέλετε πάνω στα πτυχία Αγγλικών που προσφέρουμε και ευχαρίστως να σας εξυπηρετήσουμε.

london

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.